Yıllardır çayı yanlış içiyor olabilirsiniz
Ülkemizde hayli kıymetli bir yere sahip olan çay demleme konusunda epeyce ilgi ister. Çay demlemede en kıymetli tüyolardan birisi ölçüsü hakikat tutturmaktır. Ölçüsü gerçek tutturabilmek için 1 çay bardağı için 1 çay bardağı su ve 1 çay bardağı siyah çay gereklidir.
Bu biçimde yapılan çay en ülkü ölçülerde yapılmış çay olarak bilinir. Çay demlerken bu ayrıntıya dikkat edebilirsiniz. Daha öncesinde sık sık çay demlediğiniz çaydanlığın kireçlenmesi halinde çayınızın tadı bozulabilir.
Çay nasıl demlenir?
Bu durumda kireç tutmayan yeni bir çaydanlık ile çay demlemek epey değerlidir. Çaydanlığın alt kısmına kâfi ölçüde su ek ederek ocakta kaynamaya bırakın. Ülkü çay demleme biçimi şu formdadır;
- Çay suyunun kaynaması ile birlikte demliğin altındaki ateşi kapatın ve fokurdamasının durmasını bekleyin.
- Alt çaydanlıktaki suyu üst çaydanlığa dökerek 45 saniye ile 60 saniye ortasında bekleyin.
- Bekleme süreci bittikten sonra üst demliğe çay eklemesini yaparak kapağını kapatın.
- Çaydanlığın alt kısmına tekrardan su doldurarak tıpkı biçimde tekrardan ocağa bırakarak kısık ateşte durmasını sağlayın.
- 20 dakika sonrasında ise çayınız demlenmiş olacaktır. Demlenen çayı 35 dakika ile 40 dakika ortasında tüketmeniz tavsiye edilir.
Çay demlemenin püf noktalar!
En uygun çay demleme formu ise çeşme suyunun kullanılması yerine içme suyunun kullanılmasıdır. Demleme çayın bir öbür dikkat edilmesi gereken kısmı ise öncelikle suyun konulması gerekir. Su üst demliğe konulduktan 45 saniye ile 60 saniye ortasında çayı ek edebilirsiniz. Çayın üzerine kaynar su dökmeniz halinde çay haşlanacak ve lezzetsiz bir hal alacaktır.