Tatlandırıcılar ne kadar saglıklı?

Tatlandırıcılar yıllarca ‘şeker’in sağlıklı alternatifi olarak gösterildi ve tüketildi. Lakin Dünya Sıhhat Örgütü, geçtiğimiz yıllarda, tatlandırıcı içeren eserlerin sanıldığı kadar suçsuz olmadığını ve kilo denetimi sağlamak için kullanılmamasını önerdi. DSÖ’nün yanı sıra Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı da geçtiğimiz yıl aspartamın büyük ihtimalle bir kanser nedeni olduğunu açıkladı. 

Prof. Dr. Osman Erk

HANGİ  GIDALARDA  BULUNUR

‘’Eğer bir yiyecek ya da içecekte tatlandırıcı varsa uzak durulmalı’’ ikazında bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erk, bu eserlerin ziyanlarını şöyle açıkladı:
Tatlandırıcıların büyük bir kısmı hazır yiyecek ve içeceklerde katkı unsuru olarak bulunurken, lakin küçük bir kısmı sıhhat nedenleriyle tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Marketlerde satılan binlerce hazır yiyecek ve içecek içinde tatlandırıcılar ve fruktozdan güçlü mısır şurubu yer alır. 

Diyet içecek, hazır meyve suyu, soda, süt, bira, meyve şarabı, sakız, yoğurt, baklava, börek, pasta, kek, reçel, marmelat, helva, sütlü tatlılar, çorba, ketçap, konserveler, çikolata, çerez, şekerlemeler bunlardan bazılarıdır. Birçok yiyecek ve içeceğin içinde ne kadar yapay tatlandırıcı olduğu etiketlerde belirtilmemektedir. 

BEYAZ ŞEKERDEN FARKLI MI

Tatlandırıcı ağıza alınır alınmaz, tat alma refleksinin harekete geçmesiyle beden çok fazla glikoz aldığını zannederek kanda ani insülin yüksekliği ortaya çıkar. Tıpkı fazla ölçüde beyaz şeker ve nişasta alımında olduğu üzere tatlandırıcı alımı sonrası ortaya çıkan ani insülin yüksekliği kan glikoz seviyesini düşürerek açlık hissinin ortaya çıkmasına neden olur. Kişi bir şeyler yeme gereksinimi duyar. 

İnsülin yağ yakılmasını önleyen ve bedende yağ depolanmasına neden olan bir hormondur. Kronik insülin yüksekliği başta kalp hastalıkları olmak üzere diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kanser üzere pek çok hastalığın sebeplerinden biridir.

VÜCUDU NASIL ETKİLER

Yeni araştırmalar aspartam dahil birçok yapay tatlandırıcının birtakım hastalık risklerini artırdığını göstermektedir. Münasebetiyle piyasada ‘şekersiz’ diye satılan, bizim kullanılabilir üzere gördüğümüz yiyecek ve içeceklerin birçoğu içerdikleri tatlandırıcıdan ötürü bedenimizi olumsuz tarafta tesirler. Genel olarak bütün tatlandırıcılar; şişmanlığın yanı Tip 2 diyabete, erken doğuma, kalp-damar hastalıklarına ve kansere neden olabilir. Yapay tatlandırıcılar kadar doğalları da beden için ziyanlıdır. Aspartam, Asesülfam-K (Asesülfam potasyum), sukraloz, sakarin, stevia  gibi tatlandırıcılardan uzak durulmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir